ENG

Kripto i Web3 pregled nedelje: Bitcoin nastavlja dominaciju, Mastercard predstavio besplatan Music Pass NFT drop

U nastavku sledi pregled ključnih događaja u svetu kripto sredstava i blockchain-a koji su uticali na cene i raspoloženje na tržištu.

Vreme Čitanja: 5 min

This Week in Crypto

Illustration: Milica M.

Najnovije vesti iz sveta investicija 

Svetsko tržište kriptovaluta je doživelo blagi porast 13. marta, pokazujući neke pozitivne znakove, koji su se prelili i na 14. mart. To se može pripisati nedavno objavljenim podacima o inflaciji u SAD-u koji su bili niži od očekivanih, pokrećući rasprave da će Federalne rezerve (Fed) možda ranije završiti fazu podizanja kamatnih stopa nego što se predviđalo, što će uticati na kriptovalute poput Bitkoina (BTC). 

Na osnovu podataka otkrivenih 12. marta, videli smo rast od 0,1% u potrošačkim cenama u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao rezultat toga, došlo je do godišnjeg povećanja od 5,0%, što predstavlja najsporiji rast u periodu od 12 meseci još od maja 2021. Isključujući nepredvidive troškove hrane i energije, osnovni indeks potrošačkih cena (CPI) je porastao godišnje za 5,6%, što je blagi porast u odnosu na prethodni mesec od 5,5%. Iako je to bilo ispod predviđenih 5,2%, inflatorni pritisci su i dalje ostali visoki. 

Kao rezultat toga, mogućnost bržeg završetka ciklusa povećanja kamatnih stopa uskoro bi mogla dovesti do rasta cena BTC-a. Osim toga, mogućnost manjeg ekonomskog pada kasnije tokom 2023, kako je sugerisano u zapisnicima sa sastanka Feda održanog u martu, mogla bi naterati centralnu banku da smanji kamatne stope. 

Na osnovu informacija sa istraživačkog sajta btctools.io, Etherov tržišni udeo je porastao na 19,8%, doživljavajući porast od više od 1,1% za samo jedan dan, dok je dominacija Bitcoina  pala za skoro 1%. Od početka godine dominacija ETH-a porasla je za 7,6 odsto. 

Kako se Ethereumov tržišni udeo širi, dominacija Bitcoina na tržištu je pala na 47,7%. Post-Shapella ETH talas je gurnuo BTC naniže sa svoje skoro dvogodišnje vršne tačke tržišnog udela. Nakon što se popeo do 30.000 dolara, tržišni udeo BTC-a popeo se na 48,8 odsto 12. aprila, što je najviša tačka od jula 2021. godine, kada je tržišni udeo bio nešto ispod 50 odsto. Štaviše, BTC nije održao dominaciju od više od 50 odsto od aprila 2021. 

Uprkos tome, dominacija Bitcoina je i dalje porasla za 13,6% od početka godine, po podacima TradingView-ahttps://www.tradingview.com/chart/eE4XpsY2/?symbol=CRYPTOCAP:BTC.D

Konačno, prema podacima CoinMarketCap-a, globalna tržišna kapitalizacija kriptovaluta iznosi 1,29 triliona dolara, što je povećanje od 4,38 odsto u periodu od 13. do 14. aprila. U međuvremenu, ukupan obim trgovanja kriptovalutama u poslednja 24 sata (14. april) iznosi 56,35 milijardi dolara, što je povećanje od 24,46 odsto.  

Kripto indeks straha i pohlepe, koji koristi šest merenja da bi odredio trenutni sentiment na tržištima, i dalje pokazuje emociju pohlepe sa vrednošću od 68. Indeks ocenjuje emotivno stanje na tržištu od 1, što predstavlja ekstremni strah, do 100, što je mera za ekstremnu pohlepu.  

Crypto Fear & Greed Index. Source: Alternative

Crypto Fear & Greed Index. Izvor: Alternativa 

Još jedna nedelja, još jedno čitanje „pohlepe“ sa Indeksa pokazuje da se investitori gomilaju u kriptovalutama, što verovatno ukazuje na još jedno bikovski trend. S tim što će i BTC i ETH preći svoje psihološke barijere, za očekivati je da će se trend nastaviti, ali budite spremni sa vašim stop gubicima (stop losses) ako ste trgovac. 

Najnovije vesti sa kripto berze 

Twitter je udružio snage sa trgovačkom platformom eToro, omogućavajući korisnicima ove društvene mreže da kupuju i trguju kriptovalutala, akcijama i raznim drugim finansijskim instrumentima. Saradnju je prvobitno obelodanio CNBC 13. marta, navodeći da će Twitter svojim korisnicima obezbediti širi niz grafikona cena finansijskih sredstava nego što je ranije bilo dostupno, kao i opciju obavljanja transakcija na eToro platformi. 

Ovaj sporazum je prva značajna saradnja za Twitter otkako je Tesla CEO i Dogecoin entuzijasta Elon Musk preuzeo kompaniju, što je CNBC istakao u svom izveštaju. 

U razgovoru za CNBC, Yoni Assian, ceo kompanije eToro, izrazio je da se Twitter pojavio kao značajna platforma za njihovu klijentelu, koja služi kao obrazovno čvorište za trgovce. 

“Tokom našeg znatnog rasta u poslednje tri godine, primetili smo sve veći broj naših korisnika koji komuniciraju na Twitteru sa ciljem da unaprede svoje znanje o tržištima”, rekao je on. 

Uža saradnja između Twittera i eToro platforme postoji već neko vreme, pružajući korisnicima pristup eToro platformi kada žele da nađu određene ticker simbole koji se prethode znakom “$”. 

Na primer, ako tražite “$TSLA”, grafikon TradingView-a za deonice Tesle se pojavljuje zajedno sa opcijom “View on eToro” (Prikaži na eToro platformi). Međutim, pretraga za “$USDT” ne daje isti rezultat. 

Najnovije vesti iz Web3 sveta 

Tokom godišnje NFT NYC konferencije, kompanija za obradu plaćanja Mastercard predstavila je besplatan Music Pass NFT drop, pružajući nosiocima tokena nekoliko prednosti. Ovaj digitalni token je deo programa Mastercard Artist Accelerator, koji je počeo u januaru. 

Mastercard Music Pass NFT-jeve možete mintovati besplatno do kraja aprila. NFT-jevi će biti pušteni na Poligonu, Ethereum mreži za skaliranje koju su drugi popularni brendovi kao što su Starbucks, Nike i Reddit takođe koristili za različite Web3 projekte. 

Korisnici Mastercard pass-a mogu očekivati ekskluzivne pogodnosti kao što su aplikacija za stvaranje muzike koja se bazire na veštačkoj inteligenciji, edukativni resursi i poziv za virtualnu izložbu koja se održava u junu, a koja ističe talente iz inicijative Artist Accelerator. Pored toga, program ima za cilj da nauči umetnike koji učestvuju u programu kako da efikasno koriste Web3 tehnologiju. 

Najnovije vesti iz sveta decentralizovanih finansija (DeFi) 

Decentralizovana finansijska (DeFi) platforma Yearn Finance nedavno je doživela napad, što je dovelo do gubitka oko 11 miliona dolara u Dai (DAI), Tether (USDT), USD Coin (USDC), Binance USD (BUSD) i Tru USD (TUSD) tokenima, kako je otkrila  blockchain bezbednosna kompanija PeckShield. U međuvremenu, tim Yearn Finance-a je odgovorio na ovu vest u pokušaju da razuveri svoje korisnike. 

“Ispitujemo problem sa iearn-om, starijim ugovorom koji je prethodio Trezorima v1 i v2. Čini se da je ovaj problem jedinstven za iearn i ne utiče na aktuelne Yearn ugovore ili protokole “, oni su izjavili na stvom Twitter nalogu. Pored toga, protokol je podelio da tim koji stoji iza projekta nastavlja sa detaljnim istraživanjem ovog problema. 

Prošlo je dva meseca otkako se Yearn Finance udružio sa nekoliko vrhunskih DeFi protokola za ciljem promovisanja decentralizacije. Oni su pokrenuli kampanju na Tviteru zajedno sa preko 30 projekata, a najnovije dostignuće je upravo obelodanjeno.  

Najnovije vesti iz tech sveta  

Input Output Global (IOG), mozak operacije koji stoji iza Cardana, objavio https://twitter.com/lace_io/status/1645755160935772161?ref_src=twsrc^tfwje uvođenje Lace novčanika i time proslavio debi izvornog novčanika u okviru the Kardano ekosistema. 

Slično ulozi Metamask-a u ETH blockchainu, Lace 1.0 će služiti kao lagani (lightweight) novčanik, pružajući korisnicima neposredan pristup Kardano mreži i njen asortiman decentralizovanih aplikacija konstruisanih na platformi. 

Lagani novčanik je opcija bez starateljstva koja ne zahteva od korisnika da preuzmu ceo blockchain na svoj uređaj. Umesto toga, backend server rukuje preuzimanjem blockchain podataka u ime korisnika, a sve to uz čuvanje osetljivih informacija ( kao što su privatni ključevi) na sigurnom mestu. 

Uz Lace novčanik, pojedinci imaju mogućnost slanja i primanja različitih digitalnih sredstava, kao što su ADA, NFT-jevi mintovani na Kardano mreži, i drugih Kardano tokena. Štaviše, oni mogu da stejkuju svoje ADA tokene direktno kroz novčanik, povećavajući time bezbednost mreže dok takođe zarađuju nagrade za svoje priložene koine. 

Karakteristika Lace-a je njegova sposobnost da uveže više sredstava u jednu transakciju, koja se zatim može poslati na različite adrese. Na taj način se u velikoj meri smanjuju troškovi korisnika, jer se primenjuje samo jedna naknada za transakcije. Lace tim je pomenuo da je u početku samo ekstenzija za pretraživać pristupačna, ali je razvoj dApp prodavnice i desktop aplikacije u velikom toku. 

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.