Još jedna „Rugpull“ prevara. Šta se desilo sa platformom Freeway?

Platforma za oročavanje kriptovaluta sa sedištem u Velikoj Britaniji, Freeway, zaustavila je sva povlačenja i izbrisala informacije o članovima tima sa svog vebsajta. Zvaničan nalog korisnika pod imenom FatMan koji je razotkrio detalje prevare pod nazivom „Terra LUNA“ podelio je detalje prevare nazvane „izvlačenja tepiha“ (tzv. „rugpull“) od strane platforme Freeway.
Izgleda da su tom prilikom korisnici oštećeni za više od 100 miliona US dolara.

Vreme Čitanja: 2 min

Rugpull

Ilustracija: Milica Mijajlovic

Šta je „rugpull“?  

Izraz „rugpull“ nije sasvim nov termin među onima koji se bave trejdovanjem, ali je ovaj termin postao popularan zbog porasta broja prevara ovog tipa u svetu kriptovaluta. Naime, ovaj tip prevara podrazumeva izvlačenje kapitala korisnika od strane menadžmenta zaduženog za određeni projekat nakon čega sledi napuštanje projekta, što u osnovi podrazumeva bukvalno „izvlačenje tepiha“ na kome stoje korisnici i investitori.  

U ovom trenutku znamo da je Freeway zaustavio sva povlačenja sredstava sa platforme, slično kao Celsius, a na zvaničnom Tviter nalog Freeway-a stoji sledeća informacija:  

„Kao što pretpostavljamo da već znate, u poslednje vreme svedoci smo neviđenih potresa i nestabilnosti na Forexu i tržištu kriptovaluta. S tim u vezi, Freeway je odlučio da razgrana svoju bazu sredstava s ciljem da unapredi upravljanje budućim fluktuacijama i volatilnosti tržišta kako bi se osigurala dugotrajna održivost i profitabilnost ekosistema platforme Freeway.“ 

Ko je FatMan? 

Uticajni tviteraš FatMan, poznat i kao FatMan Tierra, postao je ozloglašen kao mozak operacije tima istraživačkih novinara koji je razotkrio kolaps tokena LUNC i UST, algoritmičku kriptovalutu dizajniranu pre svega da održava stabilnu tržišnu vrednost Terra kriptovalute (tzv. „stablecoin“ kriptovalute Terra), koji je zamalo doveo do potpune dezintegracije celog prostora kriptovaluta.  

Kolaps Terra-UST doveo je do „gašenja“ 41 milijarde dolara sa tržišta kriptovaluta, a FatMan je razotkrio najvažnije tačke. FatMan je preklinjao korisnike 22. oktobra da se sa oprezom odnose prema svojim sredstvima na platformi Freeway. Sledećeg dana Freeway je zaustavio povlačenja sredstava što je, po mišljenju FatMan-a, ključni indikator rugpull-a, naročito nakon što su informacije o članovima tima izbrisane sa vebsajta Freeway-a. 

Kako prepoznati „rugpull“?  

Iako je nameru  „izvlačenja tepiha“ često teško prepoznati unapred, postoje neki indikatori na koje korisnici mogu obratiti pažnju a koji bi probudili sumnju u određeni projekat. Kompanija zadužena za bezbednost blokčejn tehnologije CertiK nudi sertifikaciju nakon što proveri šifru projekta, detaljno proveri najvažnije informacije o kompaniji i druge detalje i obelodani svoje nalaze i obezbedi smernice koje treba da ispune projekti da bi ih smatrali bezbednim.   

Iako CertiK-ova provera ne garantuje da projekat nije rugpull, postoji još indikatora, iako nisu jedini, na koje korisnici sami mogu obratiti pažnju: 

  • Lažne vrednosti valuta na sajtu projekta  
  • Nejasna pravna struktura  
  • Tim zadužen za projekat nema iskustvo u radu sa kriptovalutama ili njihovo iskustvo nije vezano za iste 
  • Nejasna strategija monetizacije 
  • Nerealan prinos novca  

Posledice prevara tipa „rugpull“ na svet kriptovaluta 

Štaviše, ekstremna volatilnost tržišta, kolaps unosnih koina, i uticaj na berze i usluge pokazuju da u prostoru kriptovaluta ima prostora za rast i da na tržištu još uvek postoji problem sa poverenjem.  

Kolaps Luna-Terra ukazuje na to da je koin podržan od strane neke zvanične valute (tzv. pegged coin“) koji u realnosti nije imao ničiju podršku i koji je bio predodređen na propast, zaista propao. Kockarski mentalitet još uvek preovlađuje u nekim projektima i delovima tržišta, što nije idealan način izgradnje dugoročnog poverenja u kriptovalute. Kriptovalute su smišljene s ciljem da promene svet, ali ne putem rugpull prevara i prebacivanjem bogatstva iz ruku naivne javnosti u ruke nekolicine ljudi. 

Nadajmo se da će budućnost doneti manji broj rugpull prevara i inovativnije projekte u svetu kriptovaluta, projekte koji imaju sposobnost da nam promene život.  

Dino Kurbegović is a project coordinator and an investor and technology enthusiast with years of experience in managing complex projects. His journey into content writing began in 2014, covering finance, investing, crypto, technology and complex technical topics.

Prijavi se na novosti.