Grand Theft Auto 6 (GTA6) i kriptovalute 

Šuška se da će predstojeći Grand Theft Auto 6 biti najraskošnija igra koju je svet ikada video. Kruže glasine da će ekipa koji stoji iza blokbastera, Take-Two Interactive, uložiti pristojnu sumu od milijardu ili dve US dolara u svoje remek delo, rušeći rekordne budžete igara Cyberpunk 2077, Destiny 2 i Star Citizen.

Ova igra je u izradi već deceniju, stoga nije iznenađujuće da postoji obilje svakakvih teorija. Jedna teorija koja uzburkava maštu igrača je da će integrisati kriptovalute u svoju strukturu, navodno omogućavajući igračima da ih prodaju za jedan US dolar. Štaviše, izvori kažu da će sledeće izdanje ovog legendarnog serijala biti smešteno u zavodljivim predelima Kolumbije ili Majamija, sa obiljem mogućnosti u igri za zarađivanje i trgovinu kripto nagradama.

Izgleda da je zvanično počeo odbrojavanje za ovu igru koja će promeniti pravila, ostavljajući igrače i investitore u iščekivanju.

Vreme Čitanja: 4 min

gta 6 and crypto

Ilustracija: Lenka T

Integrisanje nagrada

Glasine u gejming zajednici sugerišu da se GTA 6 sprema da iz korena promeni “play-to-earn” (igraj da zaradiš) oblast tako što će uključiti podsticaje u kriptovalutama, što izaziva uzbuđenje za ovog dugo očekivanog naslednika GTA 5. 

Prema izvorima, nadolazeća igra može pružiti igračima primamljivu priliku da sakupljaju i razmenjuju virtuelne kripto imovine, i tako ih motiviše ih da se dublje upuste u uzbudljivo iskustvo igranja. 

Brzorastući fenomen “play-to-earn” izaziva veliku pažnju, pretvarajući zabavu ovakvog tipa u potencijalni izvor prihoda. U skladu sa ovim trendom, GTA 6 može uvesti Bitcoin, visokorangiranu digitalnu valutu, kao novi način plaćanja i nagrada unutar igre. 

Iako Rockstar Games još uvek nije dao zvanično saopštenje o integraciji kriptovaluta, potvrđeno je da je GTA 6 aktivno u razvoju. 

Sa istorijom uključivanja inovativnih mogućnosti “play-to-earn” funkcija, glasine o kripto nagradama u GTA 6 nose određeni stepen legitimnosti i pojačavaju uzbuđenje za ono što sledi u ovom dugo očekivanom nastavku. 

Evolucija zarade

Da bismo zaista shvatili značaj ovog razvoja, hajde da bacimo pogled u prošlost i zaronimo u evoluciju sistema zarade u GTA igrama. GTA je oduvek eksperimentisao sa elementima “play-to-earn” koncepta. Instalacija iz 2013, GTA 5, upoznala je igrače sa suptilnostima trgovanja na berzi, pri čemu su igrači mogli da steknu bogatstvo putem razmene u igri i “misija ubistava na berzi” sa visokim prinosom. Ovo je bio primetan korak napred u odnosu na prethodnika, GTA 4, koji je imao samo zgradu Liberty City Stock Exchange (LCSE) bez interaktivnih komponenti. 

Inovativna funkcija u GTA 5 omogućila je igračima da kupuju i prodaju akcije po svom nahođenju, koristeći svoje pametne telefone unutar igre. Ova funkcija se pokazala kao veliki hit među igračima, što je podstaklo spekulacije da će uvođenje nagrada u kriptovalutama u GTA 6 naići na oduševljenje ogromne baze fanova ove igre. 

Ipak, sve dok ne postoji zvanična potvrda od Rockstar Games-a, integracija kriptovaluta u GTA 6 ostaje tema spekulacija. Kao i kod svih revolucionarnih promena, reakcija zajednice će imati odlučujuću ulogu u oblikovanju budućnosti ove funkcije. 

Integracija “play-to-earn” mehanike je značajan trend u gejming industriji poslednjih godina, pružajući igračima mogućnost da sakupljaju tokene, valute unutar igre, pa čak i nezamenljive tokene (NFT-jeve). Ako se glasine pokažu tačnim, ulazak GTA 6 u ovo područje bi mogao signalizirati značajnu promenu u svetu gejming industrije. 

Koncept meta-univerzuma  

Procurele informacije u 2022. godini potvrdile su da je igranje napredovalo značajno, a SeekingAlpha hrabro predviđa da bi Take-Two Interactive mogao definisati sledeću deceniju gejminga. Da li ovaj razvoj uključuje meta-univerzum i integraciju kriptovaluta? GTA Online je već otvorio put za takve napretke i čini se samo pitanje vremena kada će ući u novo tehnološko područje. 

Štaviše, Take-Two Interactive ozbiljno shvata GTA 6, jer uspeh igre može uticati na cene deonica kompanije i generisati rast kapitala. Godine 2013. je Rockstar Games-u trebalo samo tri dana da zaradi milijardu dolara od prodaje GTA 5 širom sveta. Sada, sa još jačom igrom, njihov cilj je oboriti rekord i zaraditi milijardu dolara za samo jedan ili dva dana. 

Ali da ne idemo predaleko – koncept GTA meta-univerzuma i integracija kriptovaluta unutar igre još uvek nisu potvrđeni. Rockstar Games i Take-Two Interactive čuvaju tajne o ovom razvoju, što ostavlja fanove nestrpljivim da saznaju hoće li njihovi snovi postati stvarnost. Stoga, hajde da se strpimo i sačekamo izlazak igre da biste otkrili da li je GTA zaista zakoračio u sledeći nivo inovacija u gejmingu. 

Zašto se to možda neće ostvariti 

Postoji velika šansa da se ovo neće ostvariti onako kako se priča. Prvobitni tvit koji je pokrenuo glasine nije imao verodostojne veze sa Rockstar Games-om, a novije tvrdnje dolaze iz još manje verodostojnih izvora, što čini glasine sumnjivijim što se više prenose. Iako je gejming industrija poznata po tajnovitosti, Rockstar je jedna od najzatvorenijih kompanija, što je jedan od razloga zbog kojih nikada nisu potvrdili ili odbacili tvrdnje o kriptovalutama i meta-univerzumu u njihovoj najnovijoj igri. 

Drugi razlog zašto se to možda neće dogoditi je negativna reakcija koju su kompanije doživele kada su pokušale da uključe mehaniku “play-to-earn” u svoje igre. Na primer, Ubisoft je bio izložen kritikama kada je uveo NFT-jeve u igru Ghost Recon Breakpoint, ali igrači su pokazali vrlo malo interesovanja za njih. Tržište njihove kriptovalute, Quartz, je brzo palo, a Ubisoft je prestao prodavati Breakpoint NFT-jeve; međutim, planira da u budućnosti objavljuje igre sa ovom mehanikom. 

Sa druge strane, GTA franšiza je poznata po svom čudnom humoru i činjenici da ismejava razne društvene normama i dešavanja koja su aktuelna u vreme izlaska igre. Možda će GTA 6 ismevati kriptovalute, meta-univerzum i sve kulturne trendove koji ih okružuju, i na taj način će igra uključiti kriptovalute, ali ne onako kako glasine predviđaju. GTA je satirično prikazivao američku kulturu kroz poslednje tri igre, i činjenica da kriptovalute obiluju destruktivnim individuama i mentalitetom “brzog bogatstva” može biti neodoljiva tema za ismevanje koju će Rockstar uključiti u igru. 

Zaključak 

Donošenje konačne presude o tome da li će se nešto ostvariti samo na osnovu glasina uvek je težak i nezahvalan posao. Iako ima smisla da najnovija Rockstar igra uključi kriptovalute na neki način i pruži igračima mogućnost zarade, verovatnoća da se to zaista dogodi je prilično mala. Činjenica je da svaki GTA iziskuje velika sredstva, vreme i nerviranje da bi se razvio, i na prvi pogled, zasnivanje nekog dela igre na rizičnom poduhvatu uključivanja metaversea i kriptovaluta deluje kao loša poslovna odluka. 

Možda ćemo kroz ikonski GTA humor videti neke reference na kriptovalute i meta-univerzuma, ali za one koji se nadaju da će se neka vrsta valute uključiti u igru i da će je moći prodavati za stvarni novac, GTA 6 može biti razočaranje. Ali opet, sve je moguće, i nadamo se da ćemo videti kriptovalute uključene u igru na pozitivan način. Do tada, moramo biti strpljivi. 

Dino Kurbegović is a project coordinator and an investor and technology enthusiast with years of experience in managing complex projects. His journey into content writing began in 2014, covering finance, investing, crypto, technology and complex technical topics.

Prijavi se na novosti.