ENG

Cena kriptovalute Cardano raste nakon ažuriranja – šta je sledeće za projekat? 

Cardano (ADA), sedma po veličini kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji, je kriptovaluta koja izaziva velike podele. U 2022. godini, token je izgubio preko 80% svoje vrednosti. Međutim, u 2023. je povratio preko 40% te vrednosti. Trenutno je još daleko od svog maksimuma od 3,10 dolara, zabeleženog u septembru 2021.

Vreme Čitanja: 4 min

cardano-186-fi

Ilustracija: Milica Mijajlovic

Ponovo je bio u centru pažnje u odnosu na druge kriptovalute tokom Dana zaljubljenih, kada je projekat dobio zvanično ažuriranje, nazvano ažuriranje Valentine. Nakon ovog, ljudi koji stoje iza projekta nadaju se većoj interoperabilnosti među lancima, većem obimu trgovine i stabilnim cenama za njihov token. 

Ali da li će to biti tako i šta donose ove promene? Čitajte dalje da biste saznali! 

Šta je Cardano (ADA)? 

Za početnike u svetu kriptovaluta, evo kratkog pregleda šta je zaista Cardano. 

Cardano je proof-of-stake blockchain koji ima isto ime kao i njegov izvorni (native) token ADA. Osnovao ga je Čarls Hoskinson, suosnivač Ethereuma, 2015 godine preko fondacije Cardano koja navodi da je njen cilj da vizionarima pruži platformu koja će im omogućiti da stvore bolji svet. 

U početku, Cardano je kreiran da bi bio konkurentan i efikasniji od proof-of-work blockchain-ova  kao što je Bitcoin. U poređenju sa njima, Cardano je brži, jeftiniji, skalabilniji i ima veću interoperabilnost. Članovi tima pregledaju sve promene u Cardanovom planu razvoja koje su zasnovane na istraživanju, kako bi bili sigurni da projekat ima čvrstu i trajnu budućnost. 

U nastavku ćemo govoriti više o ažuriranju Valentine

Ažuriranje Valentine  

U nedelji pre 17. februara, Cardanov projektni tim je objavio ažuriranje Valentine za blockchain projekat. Među glavnim ciljevima bio je da se programerima olakša pravljenje aplikacija za više lanaca (cross-chain applications) na blockchain-u Cardano. Dodatna podrška i funkcije su dodate Plutusu, Cardanovoj platformi za pametne ugovore, kako bi se programerima olakšao rad sa drugim blockchain-ovima. 

Developer i programer Cardana tvitovao šta on misli o važnosti ovog ažuriranja. 

Interoperabilnost je ključna za rast blockchain-a. Sa porastom dApps-a izgrađenih na Cardanu, od suštinske je važnosti da one ne budu raspoređene samo na jedan ekosistem, omogućavajući korisnicima interakciju sa različitim blockchain-ovima i pristup širem spektru usluga.“ 

Ovi takozvani mostovi koji povezuju više lanaca (cross-chain bridges) su softverske aplikacije koje omogućavaju transakcije preko različitih blockchain-ova. Ovo je važno jer će omogućiti drugim korisnicima blockchain-a da stupe u interakciju sa finansijskim uslugama koje nudi Cardano dApps. 

dApps se oslanjaju na pametne ugovore umesto na posrednike za finansijske usluge (pozajmljivanje od nekog, pozajmljivanje nekom) i nagrađuju se izvornim tokenom koji je rezultat ovih aktivnosti. Konačno, ovo bi moglo dovesti do povećane aktivnosti na Cardano blockchain-u i poboljšati korisnost ADA tokena, čime bi se povećala cena. 

Djed 

Cardano je postao glavna tema u gradu i zahvaljujući predstavljanju Djed-a, stejblkoina mreže. Možda je ovo bio jedan od glavnih razloga zašto se cena toliko dobro oporavila 2023. Djed je algoritamski stejblkoin, što znači da će biti podržan algoritmom na lancu koji olakšava ponudu i potražnju između Djed-a i kriptovaluta koji će ga podržavati. Ovo je u suprotnosti sa stejblkoinima koji su prekomerno obezbeđeni (over-collateralized) rezervama fiat valuta. 

Štaviše, Djed će primeniti rigoroznu proceduru verifikacije, što ukazuje na to da se može kvantitativno proveriti. Cardano developeri su delili informacije putem različitih kanala da će korisnici koji stejkuju ADA da bi dobili Djed dobiti dodatne pogodnosti. Iako je još uvek nejasno koji su tačno benefiti u pitanju, možemo spekulisati da će stejkovanje kriptovalute ADA da bi se dobio Djed doneti veće prinose. 

Zanimljivo je da je tokom protekle godine u Cardano mrežu dodato 22.000 novih stejking adresa svakog meseca. Slično tome, od implozije FTX-a, Cardano je zabeležio rast svojih pametnih ugovora od 300%. Ovi brojevi su pokazali nivo interesovanja zajednice za Cardano i njegov novi stejblkoin. Ali koji drugi tehnički pokazatelji postoje? 

Tehnički indikatori i kretanje cene 

Važna ažuriranja vezana za kriptovalutu ADA od prošle godine do ažuriranja za Dan zaljubljenih (Valentine update) i najava Djeda daju kriptovaluti ADA snažne osnove. Zajedno sa osnovama, tehnički indikatori takođe pokazuju da bi cena kriptovalute ADA mogla nastaviti da raste. U vreme pisanja ovog teksta, kretanje cene je iznad 50-dnevnog i 200-dnevnog proseka (Simple Moving Averages) indikatora koji pokazuju da je kretanje cene viša od prosečne cene viđene tokom dva vremenska perioda. 

Naravno, cena kriptovalute ADA, kao i skoro svakog drugog tokena, zavisiće od toga šta Bitcoin (BTC) radi, kao i od toga koliko su Federalne rezerve (Fed) uticale na američku ekonomiju. 

cardano-186-ps1

Cena kriptovalute ADA i promene u prosecima. Izvor: Santiment 

U kom pravcu se ide? ChatGPT ima odgovor  

Zahvaljujući dugoročnom razvoju usmerenom na nauku, Cardano može postati jedan od tehnološki najnaprednijih blockchain projekata u kripto ekosistemu. Takođe, većina analitičara ima pozitivno mišljenje o Cardanu i njegovoj budućnosti, ali treba biti oprezan prilikom kupovine. Kretanje cene još uvek je nestabilno pa tako kupovina nakon što se kretanje cene stabilizuje ima mnogo više smisla za one koji žele dugoročno profitirati od projekta. 

Sa sve većom popularnošću tekstualne veštačke inteligencije (AI), kao što se može videti iz ogromnog porasta popularnosti Chat GPT-a, pitali smo AI četbot kuda Cardano (ADA) ide kao projekat. Iako je AI priznao da je teško predvideti budućnost, posebno u kripto svetu, ponudio je razuman opis potencijalne budućnosti Cardano (ADA) projekta. 

“<…> Dodatno, Cardano je takođe fokusiran na proširenje svog ekosistema i partnerstava, posebno na novim tržištima kao što je Afrika. Platforma je već uspostavila nekoliko partnerstava sa afričkim vladama i organizacijama, s ciljem promovisanja finansijske inkluzije i pristupa rešenjima decentralizovanih finansija (DeFi). 

Ukratko, Cardano aktivno radi na unapređenju svoje mreže i proširivanju svog dometa, što bi moglo dovesti do povećane upotrebe ADA tokena. Međutim, kao i sa bilo kojom drugom kriptovalutom, na budućnost Cardana će uticati niz faktora, uključujući tržišne trendove, tehnološka dostignuća i regulatorne promene.” 

Zaključak 

Od početka godine, zaključana vrednost tokena na dApp aplikacijama baziranim na Cardanu je skočila za 100%, dostigavši preko 120 miliona dolara u vreme pisanja ovog teksta. To jasno ukazuje na porast interesa za Cardano i njegov token. Činjenica da Cardano i dalje sledi naučni pristup unapređivanju projekta i mreže, kao i ekspertsku proveru i konsenzus, osigurava da se fokus stavi na stvari koje će dodati vrednost celom ekosistemu. 

To je bilo jasno sa ažuriranjem Valentine, koje je povećalo broj slučajeva upotrebe koje ADA može imati, što bi moglo povećati njenu cenu. Svi tehnički indikatori i podaci pokazuju povećanu potražnju i broj transakcija na mreži tokom 2023. Međutim, važno je napomenuti da je čitavo kripto tržište zabeležilo blagi oporavak i povećanu aktivnost. To ne važi samo za Cardano. 

Kada je reč o tehničkim izazovima sa kojima će se ADA suočiti u pogledu kretanja cene, 200-dnevni (pokretni) prosek pokazuje 0,38 US dolara, što znači da je cena usred pokušaja da prevlada otpor na prostoru između 0,39 i 0,44 US dolara. Ako to uspe, a oporavak u kriptu se nastavi, moglo bi dostići najviše nivoe iz 2022. godine od 0,65 US dolara. 

Ne zaboravite da je ulaganje u kriptovalute rizično i da bi trebalo da proverite ponuđene opcije pre nego što uložite novac u bilo koji projekat. 

Dino Kurbegović is a project coordinator and an investor and technology enthusiast with years of experience in managing complex projects. His journey into content writing began in 2014, covering finance, investing, crypto, technology and complex technical topics.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.