ENG

Srpski startap ekosistem na globalnoj platformi Dealroom

Ozbiljan korak načinjen je za srpski startap ekosistem. Prvi put, Srbija je predstavila svoj startap ekosistem na Dealroom-u. Dealroom predstavlja globalnu platformu koja sadrži podatke o startap ekosistemima širom sveta. Cilj platforme je da olakša povezivanje i vidljivost srpskog startap sistema ne samo lokalno već i globalno. Na platformi je trenutno registrovano preko 70 ekosistema iz celog sveta.

Vreme Čitanja: 2 min

startap ekosistem na dealroom

Ilustracija: Milica Mijajlovic

Na događaju održanom u utorak, 21. februara 2023. u prostorijama Inicijative “Digitalna Srbija,” prestavljena je platorma Dealroom i njen značaj za srpske startape. Posetiocima su se obratili Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative “Digitalna Srbija”, Jan Kobler, izvršni partner fonda South Central Ventures i Ivan Kadić, osnivač i CEO startapa 60 seconds i Reputeo.  

Startapi i nauka 

Na samom početku obratila se ministarka Begović ističući značaj startapa za razvoj ekonomije. Startapi predstavljaju važan izvor novih poslova u privredi i samim tim doprinose otvaranju novih radnih mesta i smanjenju nezaposlenosti. Zatim, startapi su poznati kao inovatori, i često je njihov cilj da izazovu tradicionalne industrije i uvedu nove proizvode i usluge. Kao rezultat toga, može doći di stvaranje novih industrija i tržišta, kao i značajnog ekonomskog rasta.  

 Ministarka je takođe pomenula da su startap ekosistemi i nauka blisko povezani jer je velika većina startapa osnovana sa naučnim ili tehnološkim otkrićem kao osnovom za svoju poslovnu i pokretačku ideju. Startapi su od značaja i naučnoj zajednici jer obezbeđuju finansiranje i podršku za istraživanje i razvoj, ali i stvaraju nova tržišta i aplikacije za naučna otkrića.  

Begović je prepoznala i važnost Dealroom platforme, ističući da “Dealroom platforma ima snažan fokus na startap ekosisteme pružajući detaljne informacije o startap zajednicama, trendovima finansiranja i ključnim igračima u svakom regionu. Ovo omogućava startapima da identifikuju resurse i podršku koji im je neophodna za uspeh.” 

Dealroom i srpski startap ekosistem 

Trenutno, na Dealroom-u je registrovano oko 250 srpskih startapa od ukupno 400. Na platformi su dostupni podaci o njihovom finansiranju, tehnologijama kojima se bave i osnivačkim timovima. Pored toga, na platformi su predstavljeni i investitori kao i njihov investicioni portfolio, univerziteti, akceleratorski programi i organizacije podrške dostupne u Srbiji. 

U samo neke od podataka koji se mogu naći na Dealroom-u spadaju:  

  • Pregled najuspešnijih startapa ekosistema; 
  • Spisak najbrže rastućih startapa baziranih na blokchainu, između ostalih sektora; 
  • Pregled gejming  startapa;  
  • Pregled najnovijih rundi ulaganja po tipu investitora ili lokaciji investitora. 

Startapi mogu besplatno da pristupe platformi, uz obaveznu registraciju. O tome kako je i startapi i investitori mogu koristiti i unaprediti poslovanje govorili su Jan Kobler, izvršni partner fonda South Central Venture kao i Ivan Kadić, osnivač i CEO startapa 60 seconds i Reputeo. 

Značaj Dealroom platforme 

Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative Digitalna Srbija, izjavio je da je “cilj Dealroom platforme je da nas stavi na globalnu mapu zajedno sa ostalim ekosistemima gde će međunarodni investitori ali i drugi ključni igrači moći lakše da pronađu informacije o našem startap ekosistemu. Dealroom je značajan i zbog globalnog rangiranja i mapiranja u izveštajima kao što je Startup Genome, koji podatke o investicijama koje su se desile i rastu startapa, preuzima sa ovakve platforme. Jednom rečju, Dealroom deluje kao lična karta svakog startap ekosistema.” 

Pored toga što nudi detaljnu sliku srpske tehnološke scene, Dealroom platforma omogućava svakom osnivaču startapa, investitoru ili kompaniji da se predstavi. Transparentnost i dostupni podaci doprinose ne samo povezanosti ekosistema već i tome da se Srbija predstavi globalno kao novi centar inovacija i tehnologija.  

Predstavljanje startap ekosistema Srbije na Dealroom platformi pokrenula je Inicijativa Digitalna Srbija, uz podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. 

"Pokušao si. Propao. Nema veze. Pokušaj opet. Propadni bolje."

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.