ENG

Jedna aplikacija da svima gospodari: Elon Mask ima za cilj stvaranje efikasnijeg finansijskog sistema

Pre Maskovog preuzimanja Twittera, jedne od najpopularnijih aplikacija današnjice, on je u jednom od svojih tvitova naveo da bi kupovina Twittera bila akcelerator za kreiranje X, "aplikacije za sve". To nije bila prazna priča. On je čak i izneo neke od svojih planova još u novembru, kada se prvobitno obratio zaposlenima Twitter kompanije kao njihov novi generalni direktor.
Sada, otprilike sedam meseci nakon Elonovog preuzimanja Twittera, njegov tim radi na softverskim rešenjima za pretvaranje Maskove ideje u stvarnost. Dakle, šta će se desiti sa našom voljenom aplikacijom Twitter? Da li će zaista postati "aplikacija za sve" koja vam omogućava da šaljete mimove, inicirate transakcije i proveravate cene kripto tržišta – i sve to odjednom? Hajde da vidimo šta to znamo do sada.

Vreme Čitanja: 2 min

X, aplikacija za sve

Ilustracija: Lenka T.

Maskova vizija o budućnosti Twittera

Čak i pre nego što je Maskovo preuzimanje aplikacije Twitter pokrenuto, on je nestrpljivo i otvoreno govorio o svojoj ambiciji da stvori X, “aplikaciju za sve” koja bi uključivala razne usluge, uključujući i finansijska plaćanja. Transformacija Twittera u banku otključala bi nove mogućnosti za ovu aplikaciju i u potpunosti promenila koncept društvenih medija koji danas poznajemo.

Ako se pitate na koje načine bi to bilo ostvarivo ili zašto bi Elon Mask želeo da se bavi ovom idejom, evo njegovih razmišljanja na tu temu.

image-1

Mislim da postoji ta transformativna prilika u industriji plaćanja. A plaćanja su samo razmena informacija. Sa stanovišta informacija, nije ogromna razlika između, recimo, samo slanja direktne poruke i slanja uplate. To je u osnovi ista stvar. U principu, možete da koristite direktan niz poruka za plaćanja. I to je definitivno pravac u kom idemo, omogućavajući ljudima na Twitteru da mogu da šalju novac bilo gde u svetu trenutno i u realnom vremenu. Samo želimo da bude što korisniji (Twitter).

Rekao je Elon Mask na svom prvom sastanku sa zaposlenima kao novi direktor Twittera, piše The Verge.

“Novac je samo informacija”

Prošlo je sedam meseci otkako je finalizovano preuzimanje Twittera od strane Elona Maska, a novi CEO ne pokazuje znake promene mišljenja o transformaciji aplikacije Twitter. Na nedavno održanoj audio sesiji na Twitteru koja je strimovana 17. maja, on je naglasio da postoji značajan prostor za poboljšanje tradicionalnih finansijskih platformi koje su trenutno u upotrebi. On je te postojeće finansijske sisteme nazvao “vrlo neefikasnim”, sugerišući da bi mogao da se razvije alternativni sistem za suprotstavljanje svim negativnim aspektima njegovih prethodnika.

Twitter aplikacija

Foto ilustracija: Freepik

On je dalje opisao finansijske sisteme današnjice kao “heterogen skup baza podataka koji se izvršavaju na mainframovima COBOL-a (Common Business Oriented Language) i koji još uvek koriste obradu podataka u serijama.” Ovaj opis ukazuje na njegovo nezadovoljstvo trenutno dostupnim uslugama i njegovu želju da stvori novu i unapređenu alternativu.

image-1

Novac je samo informacija. Ali to nije jedini razlog. To je jednostavno nešto što bi, mislim, bilo poetski – da konačno ispunim viziju koju imam za X više od 23 godine, i zapravo bi bilo lepo videti da se to ostvaruje.

Rekao je Mask nedavno u sesiji na Twitteru.

Šta se do sada dešavalo i šta očekivati u bliskoj budućnosti?

Početkom 2023. godine, Twitter je pokrenuo proces podnošenja zahteva za regulatorne licence neophodne za ulazak u posao plaćanja u SAD. Neki izveštaji sugerišu da Twitter takođe razvija novu infrastrukturu kako bi podržao Maskovu viziju za buduću aplikaciju.

Elon Mask

Izvor: Google

Ako se ti planovi ostvare, X aplikacija bi postala bolja verzija PayPal-a, platforme za onlajn plaćanja čiji je suosnivač Elon Mask. Mask je nedavno kritikovao PayPal, navodeći sledeće: “Ono što ljudi vide u PayPal-u je na neki način kao polupečena verzija onoga što bi moglo da bude i zato mislim da postoji potencijal da se stvori efikasniji finansijski system”.

Iako je veoma neuobičajeno kritikovati sopstvene prethodne kreacije ili preduzeća radi promovisanja novih, uticaj nekoga kao što je Mask u današnjoj kulturi može ovu izjavu učiniti efikasnom promocijom za novu X aplikaciju.

Pored toga, važno je napomenuti da, iako su stvari već počele da se razvijaju, vremenski okvir za oblikovanje Maskovih planova ostaje neizvestan. Mogli bi proći meseci ili čak godine pre nego što se utvrde neophodne promene infrastrukture koje bi omogućile Twitteru da zaista postane “aplikacija za sve”.

Osim toga, od kada je Twitter kupljen od strane Elona Maska, i platforma i njen novi izvršni direktor suočili su se sa kritikama iz različitih razloga. Pouzdanost Twittera je u više navrata dovedena u pitanje, što može dalje izazvati sumnje i rasprave u vezi sa masovnom prihvaćenošću Twittera kao finansijske aplikacije.

Jelena je pisac sadržaja posvećena učenju o kripto valutama. Njeni hobiji su igranje šaha, crtanje, kuvanje i odlazak u duge šetnje. Tokom zime svoje slobodno vreme obično provodi čitajući knjige.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.