ENG

Kako je Švajcarska postala kripto kraljica i kako Srbija može slediti njen primer u razvoju Web 3.0?

Švajcarska ima dugu istoriju u kripto svetu i prepoznat doprinos blockchain zajednici. Zainteresovanost Švajcarske za Web 3.0, od najranijih faza u razvoju blockchain-a, donela je ovoj državi značajnu prednost. Kao rezultat toga, Švajcarska je sada jedna od vodećih država u svetu blockchaina, ne samo u Evropi već i širom sveta.
U intervjuu za WebMind, savetnik u švajcarskoj vladi Alexander E. Brunner, član odbora i autor knjige „Crypto nation“ detaljno predstavlja put Švajcarske do ovako važno pozicije i govori o potencijalu Srbije da zauzme bolju poziciju u Web 3.0 svetu.

Vreme Čitanja: 2 min

Intervju sa Mr. Brunnerom

Ilustracija: M. M.

Zašto se Švajcarska smatra divom u svetu kriptovaluta?

Švajcarska se smatra divom u svetu kriptovaluta iz više razloga. Na samom početku treba reći da su asocijacija Blockchain Federation (Blockchain Federation) i udruženje Crypto Valley Association služile za povezivanje ljudi koji se bave kriptovalutama od samog osnivanja i u stalnoj su potrazi za novim načinima da ojačaju švajcarski kripto ekosistem. Štaviše, Švajcarska se postavila kao domaćin novim kripto kompanijama od 2013. godine i ohrabruje „novajlije“ da dođu do dozvola tako što podržava pogodno okruženje i za kripto startape i za iskusne profesionalce.

Kripto kraljica

Foto ilustracija: Freepik

Osim toga, Švajcarska je dobila prvu kripto banku 2019. godine a u 2021. Švajcarska je postala jedna od prvih zemalja na svetu koje su usvojile pravne smernice za blockchain tehnologiju. Kao rezultat ozbiljnih napora, otvorenosti i posvećenosti progresu, Švajcarska je postala međunarodni hab za blockchain tehnologije i kripto.

Takođe, uspeh Švajcarske je odličan podsetnik da su posvećenost, ujedinjenost i otvoreni dijalog u okviru zajednice ključne komponente za inovacije i trijumf.

image-1

Švajcarska je uvek bila veoma otvorena. Pa tako pretpostavljam da je faktor uspeha, bar kada je u pitanju Švajcarska, uspostavljanje dijaloga i mesta za inovacije širom zemlje, mesta na kojima se događaju nove stvari, na koje onda vlada odgovara donošenjem određenih odluka. Mislim da se takav pristup do sada pokazao uspešnim i, kako mi volimo da kažemo, odgovorno inovativnim.

Alexander E. Brunner je rekao u intervjuu za WebMind

Zašto je savetnik u vladi Švajcarske posetio Srbiju?

Kao zemlja koja učestvuje u Web 3.0 prostoru već više od deset godina, Švajcarska je u dobroj poziciji, ne samo da razvija svoju kripto zajednicu već i da pomogne drugim državama da postignu svoje ciljeve i usvoje blockchain tehnologije. Baš zbog toga je Alexander E. Brunner posetio Srbiju krajem februara 2023. godine.

Alexander E. Brunner

Izvor: alexanderbrunner.ch

Odsek za ekonomske poslove švajcarske vlade organizovao je posetu Alexander E. Brunnera Srbiji. Međutim, gosp. Brunner učestvuje i u projektu Srbija inovira koji ima podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Svrha njegove posete je da podeli svoje znanje i pomogne Srbiji da izbegne greške koje su drugi napravili u prošlosti.

Drugim rečima, Švajcarska je učila putem pokušaja i pogrešaka. Srbija, s druge strane, može da se osloni na iskustvo Švajcarske s ciljem ubrzanog usvajanja kriptovaluta i asimilacije blockchain tehnologije. 

image-1

Švajcarska vlada je zaista posvećena izgradnji osnova u okviru ekosistema kako bi drugi, manje napredni ekosistemi, mogli da uče na osnovu njihovog iskustva. Veliku šansu predstavljaju sve greške ili saznanja do kojih se došlo na nekom drugom mestu. Iz njih možete da učite i brzo da napredujete. I to je ono što švajcarska vlada pokušava da učini u ovom trenutku.

-Alexander E. Brunner

U intervjuu za WebMind, Brunner je spomenuo da Srbija ima pravni okvir tj. čvrste temelje koji bi mogli ubrzati usvajanje kriptovaluta i Srbiji doneti dobru poziciju u okviru ekosistema. Osim toga, Srbija može da se pohvali kripto berzom koja je osnovana i zakonski regulisana pre više od deset godina i koja ima jednu od najčvršćih zajednica developera na svetu pa je Srbija tako zemlja sa potencijalom da zauzme dobru poziciju u Web 3.0 svetu.

Za vreme posete Srbiji, Alexander E. Brunner takođe je predstavio svoj izveštaj o švajcarskom digitalnom sredstvu i upravljanju bogatstvom i predstavio mere koje bi Srbija mogla da primeni s ciljem da se uđe u Web 3.0 prostor. Jedan od ciljeva Švajcarske jeste da pomogne što većem broju zemalja da usvoje blockchain zato što vrednost ove tehnologije raste uporedo sa rastom broja zemalja koje je primenjuju. Sada kada Srbija ima nekog na koga se može osloniti, put ka usvajanju kriptovaluta biće mnogo lakši nego što se mislilo.

Jelena je pisac sadržaja posvećena učenju o kripto valutama. Njeni hobiji su igranje šaha, crtanje, kuvanje i odlazak u duge šetnje. Tokom zime svoje slobodno vreme obično provodi čitajući knjige.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.