Ethereum Shanghai Fork: Dugoočekivana nadogradnja mreže zakazana za april 2023

Nadogradnja Shanghai Hard Fork zakazana je za april 2023. i igra važnu ulogu za vlasnike Ethereuma. Kada se završi, Shanghai Hard Fork će dozvoliti pristup stejkovanim sredstvima prvi put u istoriji Ethereuma.
Iako su ovo uzbudljive vesti za svakog vlasnika Ethereuma koji želi da povuče stejkovana sredstva, Shanghai Fork može biti i odraz potencijalno turbulentnog perioda. Pošto su neki vlasnici Ethereuma nestrpljivo čekali više od dve godine da dođu do svojih sredstava, da li bi otključavanje stejkovanih Ethereuma moglo dovesti do potencijalne prodaje velikog broja Ethereuma u kratkom vremenskom periodu (sell-off)?

Vreme Čitanja: 4 min

Ethereum Shanghai fork

Ilustracija: M. M.

Šta je Ethereum Shanghai Hard Fork?

Veliki trud u okviru blockchain je nadogradnja mreže koja dovodi do toga da čvorovi više ne prihvataju starije verzije blockchain-a. Tako radikalne nadogradnje mreže traže ažuriranje svih čvorova u okviru mreže na najnoviji protokol i na taj način trajno razdvajaju sve „čuvare“ (custodians) u okviru blockchain-a od prethodnih verzija blockchain-a. Ove promene mogu pokrenuti developeri ili ih zatražiti stejkholderi, i, u većini slučajeva, nova ažuriranja protokola odražavaju nova pravila koja uspostavljaju rudari (miners) ili stejkolderi.

Stejkholderi Ethereuma su očekivali Shanghai Hard Fork na blockchainu pošto će tehnička unapređenja koja će se desiti u okviru mreže promeniti ceo ekosistem, a vlasnicima ponuditi dugoočekivanu priliku da otključaju  pristup svojim ETH kriptovalutama.

Ethereum

Foto ilustracija: Freepik

Stejkovanje Ethereum-a počelo je u decembru 2020. godine što znači da su prošle više od dve godine otkad su prvi stejkholderi imali pristup stejkovanim sredstvima. Svi stejkovani Ethereumi bili su zaključani u fond (pool) otkad je počelo stejkovanje, i nakon što developeri završe nadogradnju, vlasnici će dobiti priliku da uzmu ETH koine iz staking pool-a i vrate ih nazad u cirkulaciju. Osim toga, korisnici će i dalje biti u prilici da ponovo stejkuju koine kako bi osvojili dodatne nagrade.

Funkcija povlačenja koja je dodata u okviru Shanghai Hard Fork-a omogućiće korisnicima da povuku stejkovan ETH sa Beacon chain-a na execution layer, što znači da će stejkovan ETH konačno moći da se vrati u vlasništvo korisnika. To je vrlo važan korak napred za održivi i skalabilni Ethereum koji nismo videli do sada u tom obliku.

Ipak, nadogradnja Shanghai Hard Fork može biti obavljena samo ako se dogodi simultana nadogradnja na lancu Beacon Chain (mehanizam odgovoran za stvaranje novih blokova u okviru mreže koji je odgovoran i za njegovu validnost). Drugim rečima, developeri Ethereuma zakazaće ažuriranje konsenzus layer-a poznatog kao Capella gotovo u isto vreme kada i Shanghai Fork.

Zašto je neophodna nadogradnja Capella?

Protokol Ethereum ima dva nivoa –  konsenzus (consensus layer) i izvršenje (execution layer), koji imaju različite funkcije. Consensus layer postoji kako bi bismo bili sigurni da validatori poštuju sva pravila u okviru mreže. Execution layer, sa druge strane, je mesto na kome se nalaze pametni ugovori.

ETH

Foto ilustracija: Freepik

Ali zbog činjenica da imaju potpuno drugačiju svrhu, developeri su primorani da pokrenu odvojena ažuriranja za svaki layer. S tim u vezi, consensus  layer će imati Capella ažuriranje dok je nadogradnja Shanghai Fork predviđena za execution layer. U slučaju da čujete izraz „Shapella“, znajte da je zajednica spojila ova dva naziva i kreirala jedan koji obuhvata obe nadogradnje.

Još jedan test pa čekamo glavni događaj

Pre pokretanja tako važnog ažuriranja, Ethereum mora da prođe kroz fazu testiranja kako bi ažuriranje Shanghai Fork zaista bilo uspešno. S tim u vezi, dva testa su već završena, a treći test je zakazan za april.

Sepoila, druga probna mreža Ethereuma, koju nazivaju i testnet, uspešno je ponovila povlačenje stejkovanih ETH-a pa je tako mreža za korak bliža ažuriranju Shangai Fork. Ipak, važno je reći da je Sepolia bila najmanji testnet u smislu broja validatora koji postoje u okviru ove testne mreže.

Takođe, Zhejiang je bio prvi testnet na kome su developeri Ethereuma simulirali prva povlačenja stejkovanih ETH-a a treće i poslednje ažuriranje će se dogoditi na testnetu Goerli. Developeri će verovatno testirati mrežu Goerli baš pre ažuriranja Shangai. I ako sve prođe prema planu, vodeća Ethereum mreža će obraditi povlačenja stejkovanih Ethereuma u rekordnom roku.

Odnos između nadogradnje Shanghai Upgrade i The Merge 2022

Od 2015. godine i predstavljanja Ethereuma, ovaj blockchain koristi konsenzus mehanizam Proof-of-Work. Međutim, to je sve počelo da se menja 1. decembra 2020. godine kada su developeri Ethereuma kreirali Beacon Chain.

E, sad. Pre nego što se desio The Merge, Mainnet je bio vodeća mreža na Ethereumu na kojoj su se dešavale sve transakcije. Nakon predstavljanja Beacon Chaina, Beacon Chain i Mainet su funkcionisali u isto vreme. Umesto obrade transakcija u okviru Mainneta, Beacon Chain je funkcionisao kao „zasebno“ telo koje je postizalo konsenzus u okviru svojih granica. Ipak, nakon intenzivnih testova, Beacon Chain je preuzeo ulogu pokretača konsenzus mehanizma koji obrađuje sve podatke koji postoje na mreži. The Merge koji je u osnovi integracija Beacon Chaina koji se oslanjao na Proof-of-Stake (PoS), sa Ethereumovim Mainnet-om, je omogućio prelazak Ethereuma sa PoW na PoS.

Ethereum merge

Foto ilustracija: Freepik

Ethereum 2022 Merge  bio je neophodan iz više razloga. Na primer, PoW Ethereum nije bio održiv i energetski efikasan a naknade za transakcije su rasle zahvaljujući nedostatku kapaciteta mreže da podrži  više korisnika i obradi veći broj transakcija. The Merge imao je veliki uticaj na sudbinu Ethereuma i sada ovaj blockchain funkcioniše uz potrošnju 99% manje energije nego u eri PoW-a.

A zašto uopšte spominjem The Merge?

Pa, validatori na Beacon Chainu koji su pokrenuli The Merge uložili su određenu sumu ETH u pametne ugovore 2020. kada je nastao Beacon Chain i neće biti u prilici da povuku svoje koine pre završetka ažuriranja Shanghai Fork.

Ažuriranje Shanghai neophodno je zato što korisnici koji podržavaju Ethereum za vreme testiranja Beacon Chaina mogu poželeti bolju kontrolu nad sredstvima, naročito nakon tržišnih katastrofa u 2022. Što je još važnije, PoS Ethereum nije dostigao svoj puni potencijal nakon The Merge – i potrebno mu je  ažuriranje Shangai da bi prelazak bio završen. I sada kada će ažuriranje omogućiti povlačenje sredstava (un-staking), transformacija će biti potpuna a oni koji su bili prvi i dobrovoljno ponudili svoje ETH za stejkovanje će još jednom imati potpunu kontrolu nad svojim sredstvima i nagradama.   

Šta će uslediti nakon Shanghai Fork-a?

Stejkovani Ethereumi bili su zaključani preko dve godine i neki izražavaju zabrinutost da bi povlačenje sredstava moglo izazvati haos na tržištu.

U decembru 2020, ETH je procenjen na otprilike 500 ili 600 US dolara po koinu. Početkom marta 2023, cena ETH iznosi oko 1.600 US dolara. A oni koji konačno dobiju pristup svojim stejkovanim koinima nakon ažuriranja Shanghai Fork mogli bi zaraditi dosta novca od prodaje sredstava.

Pravo pitanje je da li Shangai Fork može inicirati masovnu prodaju sredstava u kratkom vremenskom roku (sell-off).

To je malo verovatno, a evo i zašto.

Shanghai Fork će dozvoliti korisnicima da povuku sredstva (preko 17 miliona ETH koina) ali će mreža odrediti limit od 43.200 ETH po danu. Samim tim, vlasnici neće biti u mogućnosti da preplave tržište ovom valutom. Tako da, ako investitori pak odluče da prodaju kripto, stejkovani koini će biti postepeno uvođeni na tržište.

Treba da vodimo računa o tržišnom krahu iz 2022. i činjenici da je ETH vredeo oko 3.700 US dolara na početku ove grozne godine. Možemo pretpostaviti da bi ETH cene mogle dosegnuti slične vrednosti dok se tržište postepeno oporavlja.

ETH cena

Izvor: Yahoo Finance

Većina vlasnika tokena ETH će najverovatnije zadržati digitalne novčiće za sebe dok se tržišni uslovi ne poprave. Takođe, ETH se često opisuje kao utočište za investitore što znači da postoji mogućnost da će većina u najmanju ruku razmotriti mogućnost da ostave stejkovana sredstva u „fondu za stejkovanje“ (staking pool) kako bi mreža nastavila da funkcioniše i kako bi ostvarili dodatne benefite u obliku nagrada za stejkovanje. S tim u vezi, još uvek je prerano da se brine o potencijalnoj „rasprodaji“ ETH-a i još jednom turbulentnom periodu na tržištu. 

Jelena je pisac sadržaja posvećena učenju o kripto valutama. Njeni hobiji su igranje šaha, crtanje, kuvanje i odlazak u duge šetnje. Tokom zime svoje slobodno vreme obično provodi čitajući knjige.

Prijavi se na novosti.