Code Reader  – novi čitač pametnih ugovora lansiran na Etherscan-u

Kombinovani potencijal veštačke inteligencije i blockchaina dostigao je nove visine - Etherscan, blockchain istraživač i analitička platforma za Ethereum, lansirao je alat za čitanje koda koji se oslanja na veštačku inteligenciju. Novi AI alat kompanije Etherscan može da analizira izvorni kod pametnih ugovora, omogućavajući ljudima da traže greške, saznaju o funkcionalnosti pametnih ugovora i zarone dublje u Ethereum ekosistem. Čitač koda nalazi se u odeljku Developers na zvaničnoj veb stranici Etherscan-a, a za korišćenje će vam biti potreban validan OpenAI API ključ.

Vreme Čitanja: 2 min

Etherscan Code Reader

Ilustracija: Lenka T.

AI Code Reader

Etherscan se smatra najistaknutijim i najpouzdanijim Ethereum blockchain istraživačem na tržištu. Popularan je jer pruža korisne podatke o transakcijama, pametnim ugovorima, novčanicima i drugim elementima Ethereum ekosistema. S tim u vezi, nije čudo da je najnovija funkcionalnost izazvala oduševljenje u zajednici.

Etherscan je lansirao svoj novi alat za čitanje koda 19. juna. Ovaj spoj blockchain tehnologije i veštačke inteligencije može pružiti informacije vezane za izvorne kodove pametnih ugovora na potpuno inovativan način.

Pametni ugovori

Foto ilustracija: Freepik

Lansiranje je najavljeno u blog objavi u kojoj se navodi da korisnici Code Reader-a mogu koristiti ovaj alat kako bi pristupili i interagovrali sa informacijama izvornog koda pametnih ugovora. Budući da alat za čitanje koda koristi snagu veštačke inteligencije kako bi pružio detaljne informacije o određenim pametnim ugovorima i njihovoj funkcionalnosti, on uveliko donosi više efikasnosti i raznolikosti u svet razvoja blockchaina.

Evo kako ova alatka izgleda:

Code Reader

Izvor: Etherscan

Code Reader nije namenjen samo odabranim pojedincima. Bez obzira da li želite da saznate više o pametnim ugovorima ili da istražujete kripto projekat koji vas zanima na dubljem nivou, Code Reader kao odličan dodatak Etherescanu će pojednostaviti vaše pretrage i učiniti informacije pristupačnijim i lakšim za razumevanje.

image-1

Ova funkcionalnost je posebno vredna prilikom prve interakcije sa pametnim ugovorom, jer pruža temeljno razumevanje njegovih operacija i funkcionalnosti.

Kako stoji na stranici uputstva za Code Reader.

Kako se Code Reader kostisti?

Code Reader se oslanja na veliki jezički model (LLM) OpenAI kompanije i radi na sličan način kao ChatGPT. Ovaj alat pokrenut veštačkom inteligencijom odgovara na upit korisnika tako što preuzima adresu ugovora i pruža uvid u njegove izvorne podatke. Takođe, možete pružiti i kod ugovora koji želite da istražite, i u zavisnosti od vaših interesa, Code Reader će generisati odgovarajući odgovor.

Kao što biste dobili odgovor od najkorišćenijeg AI chatbota na svetu u roku od nekoliko sekundi, Code Reader je efikasan alat koji garantuje gotovo trenutne odgovore na sva vaša pitanja o pametnim ugovorima.

Međutim, Etherscan upozorava na ograničenja svog najnovijeg alata. Budući da se zasniva na obimnim količinama neproverenih podataka, ovaj alat ne može garantovati 100% tačne odgovore. Drugim rečima, možda nećete uvek dobiti pouzdan odgovor od Code Reader-a i trebali biste dodatno proveriti i verifikovati dostupne odgovore.

image-1

Odgovori se generišu pomoću velikog jezičkog modela (LLM) kompanije OpenAI i služe samo u informativne svrhe. Uvek proverite njihovu tačnost i ne oslanjajte se isključivo na njih kao dokaz ili tokom podnošenja izveštaja o otkrivanju bagova (bug bounty).

Stranica sa uputstvima za Code Reader takođe navodi da korisnici moraju pružiti validan OpenAI API ključ, ali i potvrđuje da ovaj alat ne čuva korisničke API kljičeve. Nakon što završite ovaj korak, možete početi da koristite svoj novi alat za istraživanje pametnih ugovora.

Kako do API ključa?

Da biste dobili svoj API ključ, prijavite se na svoj OpenAI nalog i izaberite polje za API.

OpenAI API ključ

Izvor: OpenAI

Zatim, kliknite na dugme “Personal” koje se nalazi u gornjem desnom uglu ekrana. Pojaviće se padajući meni koji vam pruža nekoliko opcija za sledeći korak. Trebali biste izabrati “View API keys” kako biste ih dobili.

API ključ

Izvor: OpenAI

Ako već imate API ključeve, videćete ih navedene na sledećoj stranici. Međutim, ako nemate nijedan API ključ, možete ga kreirati klikom na dugme Create new secret key. Sada kada imate svoj API ključ, možete se vratiti na alat za čitanje koda i interagovati sa pametnim ugovorima koristeći veštačku inteligenciju. Ipak, ne zaboravite da se ne treba uvek uzdati u veštačku inteligenciju, posebno ako koristite Code Reader za učenje o pametnim ugovorima! Iako je Code Reader zaista dobar alat, uvek je bolje biti dodatno oprezan prilikom uplitanja u analizu izvornog koda pametnih ugovora.

Jelena je pisac sadržaja posvećena učenju o kripto valutama. Njeni hobiji su igranje šaha, crtanje, kuvanje i odlazak u duge šetnje. Tokom zime svoje slobodno vreme obično provodi čitajući knjige.

Prijavi se na novosti.