ENG

Kina ograničava vreme provedeno na ekranima za decu

Da li vaše dete provodi previše vremena skrolujući po telefonu? Ako jeste, verovatno ste već pokušali to da promenite. Međutim, kao što obično biva, ograničavanje vremena provedenog na ekranima može biti izazovno, posebno jer pristup internetu pruža sve od obrazovanja do zabave.
Iako većina ljudi pati od zavisnosti od konzumiranja sadržaja, kompulzivno korišćenje telefona najviče utiče na razvoj dece. Kako su deca najosetljivija grupa koja najmanje koristi od neprekidnog gledanja u telefon, Kina je odlučila da preduzme proaktivni pristup ovom rasprostranjenom problemu i da ograniči vreme provedeno na ekranima za decu.

Vreme Čitanja: 2 min

Kina želi da ograniči vreme provedeno na ekranima

Ilustracija: Lenka T.

Zašto Kina želi da ograniči vreme provedeno na ekranima?

Pametni telefoni su korisni, čak i za decu. Ali, naravno, samo do određene mere. Poboljšavaju socijalnu interakciju, omogućavaju hitne pozive i učenje preko različitih aplikacija, ali i pružaju zabavu kad dosada nastupi. Međutim, ovo je pretežno tačno za tinejdžere. Mlađa deca uglavnom koriste pametne telefone za igranje igara i gledanje videa, i iako online igre mogu imati neke prednosti, razvoj loših navika i izlaganje plavom svetlu od tako rane dobi mogu dovesti do neprijatnih posledica.

Na primer, istraživački rad naslovljen “Veza između korišćenja mobilnih tehnologija i prilagođavanja dece u ranom osnovnoškolskom uzrastu” navodi da je “često korišćenje mobilnih uređaja izgleda povezano sa problemima u ponašanju tokom detinjstva.” Neprekidno korišćenje pametnih telefona takođe može uticati na fizičko zdravlje, izazivajući bol u vratu i leđima, probleme sa vidom i slične tegobe.

Da stvari budu još gore, istraživanje iz 2020. godine koje je sproveo Pew Research Center otkrilo je da je 60% dece u Sjedinjenim Američkim Državama bilo izloženo pametnim telefonima pre nego što su napunili pet godina. U istoj grupi ispitanika, 31% je prvi put koristilo telefon pre nego što su napunili dve godine.

Drugim rečima, očigledno je da se nalazimo u krizi. Kina je nedavno saopštila svoje planove da ograniči vreme provedeno na ekranima na maksimalno dva sata dnevno kako bi se suočila sa ovim porastom zavisnosti od pametnih telefona. Međutim, ukoliko uspeju da pretvore ovu ideju u stvarnost, samo osobe uzrasta od 16-18 godina će uživati u toj privilegiji. Deci uzrasta od 8-16 godina biće dozvoljeno samo jedan sat vremena provedenog na ekranima, dok će deci mlađoj od osam godina biti dozvoljeno samo osam minuta korišćenja pametnog telefona.

Takođe, postoji takozvani “režim za maloletnike” koji bi omogućio sprovođenje ovih ograničenja. Kineska Uprava za sajber prostor (CAC) poziva proizvođače pametnih telefona da ga integrišu u svoje uređaje, ali još uvek nije jasno da li i kada će ovaj plan zaživeti.

Iako se ovo može činiti rigoroznim pristupom, ove smernice preporučuju lekari širom sveta.

Jelena je pisac sadržaja posvećena učenju o kripto valutama. Njeni hobiji su igranje šaha, crtanje, kuvanje i odlazak u duge šetnje. Tokom zime svoje slobodno vreme obično provodi čitajući knjige.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.