Žene u EU čine 52 odsto zaposlenih u sektoru nauke i tehnologije

U 2023. godini, broj žena u sektoru nauke i tehnologije u Evropskoj Uniji ostao je stabilan, pri čemu žene čine 52 odsto zaposlenih, što odražava isti procent kao i prethodnih godina. Ova statistika sugeriše značajnu zastupljenost žena u sektoru, ali kada se detaljnije posmatra, uočava se da su žene i dalje nedovoljno zastupljene u najvišim stručnim ulogama, kao što su pozicije naučnika i inženjera, objavio je Eurostat.

Vreme Čitanja: 2 min

zene-broj-1632-fi

Izvor: Canva

U ovim specijalizovanim oblastima, žene čine samo 41 odsto od ukupnog broja zaposlenih, što je malo povećanje u poređenju sa prošlom decenijom.

Litvanija i Letonija zapošljavaju najviše žena u sektoru nauke i tehnologije

U kontekstu Evropske unije, najveći udeli žena zaposlenih u nauci i tehnologiji u 2023. godini zabeleženi su u Litvaniji i Letonija (obe 63%), dok su na donjem kraju skale zemlje poput Malte, gde je samo 45 odsto zaposlenih žena u ovom sektoru.

Značaj ove teme se ogleda i u socijalnim i ekonomskim prednostima koje diversifikacija radne snage donosi. Studije pokazuju da veća inkluzivnost vodi ne samo ka pravednijem radnom okruženju već i ka inovativnijim i ekonomski uspešnijim rešenjima.

Napredak u zastupljenosti žena u nauci i tehnologiji je evidentan, ali još uvek postoji prostor za poboljšanja, posebno u najzahtevnijim tehničkim disciplinama. Povećanje broja žena u ovim oblastima zahtevaće kontinuirane napore u obrazovanju, mentorstvu i kreiranju podržavajućih mreža koje mogu olakšati ženama napredovanje u karijeri.

women-in-web-3-office-10-ps1

 Izvor: Freepik

U Srbiji raste broj žena u nauci u tehnologiji

U Srbiji je u 2022. bilo zaposleno 125.000 osoba u industrijama visoke tehnologije, od čega su 45.800  činile žene.

Prema podacima Centra za promociju nauke u Srbiji oko 53 odsto angažovanih u nauci čine žene, a one čine i većinu na institutima, gde ih ima čak 60 odsto.

Dok EU nastavlja da radi na ovim izazovima, primeri kao što je Srbija u industriji video igara pokazuju da je moguće postići značajan napredak i inspirisati promene koje vode ka ravnopravnijem i inkluzivnijem radnom okruženju u celoj Evropi.

Srbija, kao jedna od zemalja u Evropi, pokazuje impresivne rezultate kada je reč o zastupljenosti žena u industriji video igara, jednom od segmenata sektora tehnologije. Sa 30 odsto žena koje rade u gejmingu, Srbija se pozicionira među tri vodeće evropske države po ovom pitanju. Ovakav uspeh je rezultat široke inkluzivnosti i otvorenosti gejming industrije koja privlači talente različitih zanimanja, od umetničkih do tehničkih i poslovnih.

Manjak ženske radne snage

Kada se sagledaju okolnosti u EU, žene u Srbiji u većoj meri upisuju i završavaju STEM fakultete (studentkinje čine 29% ukupnog broja IKT studenata, nasuprot 17% u EU tokom 2021. godine). U IKT sektoru dominantno je učešće muškaraca, sa udelom zaposlenih od oko dve trećine. U užoj oblasti informacionih tehnologija oni zauzimaju čak 70% radnih mesta, dok je učešće žena 30%.

Profesor književnosti zagubljen u odajama ekonomskog, tech i IT novinarstva.

Prijavi se na novosti.