Musk odustao od tužbe protiv kompanije OpenAI i Sama Altmana

Advokati Elona Muska u utorak su podneli zahtev za odbacivanje tužbe milijardera protiv OpenAI i izvršnog direktora Sama Altmana, čime je okončana višemesečna pravna bitka između suosnivača startapa za veštačku inteligenciju.

Vreme Čitanja: 2 min

elon-musk-twitter-516-fi

Illustration: Lenka T.

Musk u februaru tužio OpenAI

Musk — koji je suosnovao OpenAI 2015. godine — tužio je kompaniju u februaru, optužujući proizvođača ChatGPT-a da je napustio svoju originalnu, neprofitnu misiju rezervišući neke od svojih najnaprednijih AI tehnologija za privatne korisnike. Tužba je zahtevala suđenje pred porotom i da kompanija, Altman i suosnivač i predsednik Greg Brockman vrate svaki profit koji su dobili od poslovanja.

Međutim, OpenAI je brzo odbacio Muskove tvrdnje, nazivajući ih „nekoherentnim“ i „besmislenim“ i tvrdeći u sudskom podnesku da slučaj treba odbaciti. Kompanija je takođe objavila blog post koji je uključivao nekoliko Maskovih mejlova iz ranih dana OpenAI-a. Mejlovi su pokazivali da je Musk priznavao potrebu da kompanija zarađuje velike sume novca kako bi finansirala računske resurse potrebne za ostvarivanje njenih AI ambicija, što je bilo u suprotnosti sa tvrdnjama u njegovoj tužbi da OpenAI nepravedno teži profit, prenosi portal CNNBussines.

Muskovi advokati nisu naveli razlog za svoj zahtev za povlačenje tužbe u podnesku u utorak. Saslušanje povodom OpenAI-ovog zahteva za odbacivanje slučaja bilo je zakazano za sredu.

Odluka o povlačenju tužbe došla je i dan nakon što je Musk objavio niz postova na svojoj društvenoj mreži X, kritikujući OpenAI i njegovo rukovanje korisničkim podacima, nakon što je Apple najavio partnerstvo koje integriše ChatGPT sa digitalnim ličnim asistentom Siri na osnovu pristanka korisnika.

„Ako Apple integriše OpenAI na nivou operativnog sistema, Apple uređaji će biti zabranjeni u mojim kompanijama. To je neprihvatljivo kršenje bezbednosti,” rekao je Musk u jednom postu. (Apple je u okviru svoje najave naveo da upiti korisnika poslati ChatGPT-u neće biti pohranjeni od strane OpenAI-a.)

Pravna bitka između Muska i OpenAI-a predstavljala je razlike u vizijama o tome kako bi trebalo upravljati proizvođačem ChatGPT-a — koji je brzo skočio u vrednosti i postao lider u rastućem AI prostoru za koji mnogi veruju da je budućnost tehnologije.

Musk je optužio OpenAI da juri ka razvoju moćne „opšte veštačke inteligencije“ kako bi „maksimizovao profit“. OpenAI, s druge strane, optužio je Muska da je zapravo ljubomoran što više nije uključen u startap, nakon što je napustio OpenAI 2018. godine nakon neuspešnog pokušaja da ubedi svoje suosnivače da dozvole Tesli da ga preuzme.

Iako je OpenAI nazvao Muskove tvrdnje „fikcijom“, milijarder nije jedina osoba koja je postavila pitanja o liderstvu i pravcu OpenAI-a. Kompanija se prošle godine suočila sa visokoprofilnom krizom liderstva koja je dovela do privremenog uklanjanja Altmana iz kompanije, očigledno zbog zabrinutosti nekoliko članova odbora o rizicima veštačke inteligencije. Nakon dana nesigurnosti i intervencije Microsofta, glavnog investitora u OpenAI, Altman je vraćen na svoju poziciju, što su industrijski analitičari nazvali pobedom za one koji žele komercijalizovati AI tehnologiju.

U poslednje vreme, nekoliko visokoprofilnih lidera sigurnosti OpenAI-a napustilo je kompaniju, javno tvrdeći da je kompanija davala prioritet brzom lansiranju novih proizvoda nad sigurnošću. Nekoliko nedelja kasnije, kompanija je saopštila da je uspostavila novi komitet koji će davati preporuke odboru kompanije o sigurnosti i bezbednosti.

Prijavi se na novosti.