Slobodan Marković za WebMind: Prvi talas AI nas je već “zapljusnuo”

Digitalni savetnik pri Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Slobodan Marković govorio je za WebMind o primeni alata veštačke inteligencije u e-Commercu. Takođe, on se osvrnuo na prednosti koju nose ti savremeni alati, a govorio je i o mogućnostima njihove primene.

Vreme Čitanja: 2 min

slobodan-markovic-1104-fi

Izvor: WebMind

WEBMIND: U kojoj meri je veštačka inteligencija uticala na razvoj e-Commerca u Srbiji?

Marković: Mislim da je uticaj veštačke inteligencije vidljiv na svim poljima koji se tiču marketinga, ali specijalno i e-Commerca. I pre eksponencijalnog rasta elektronske trgovine za poslednjih godinu dana, alati veštačke inteligencije su ostvarili veliki uticaj na to polje. To se pre svega odnosi na tehnologije koje se vezuju za naručivanje (recommendation engine), i u krajnjoj liniji na serviranje reklama (ad-engine), koje su bazirane na veštačkoj inteligenciji.

Ova nova generacija veštačke inteligencije donosi neke nove promene koje će tek osetiti e-Commerce. Kao, na primer, mogućnost da se od neke pretrage korišćenjem ključnih reči pređe na neku pretragu korišćenjem kompletnih rečenica i kompletnih upita. Potrebno je da se da odgovor “u kontekstu”, zato što sad mašina bolje razume kontekst.

Google je dao dobra primer.  Kada mi npr. tražimo da kupimo zvučnik koji je dobar za žurku pored bazena. Pre je takav upit davao odgovore koji su prodavali i zvučnike i bazene, a nije davao samo zvučnike koji su otporni na vodu. Ovoj novoj generaciji veštačke inteligencije, kada vi kažete da vam treba zvučnik za žurku pored bazena, razumeće pitanje u kontekstu i moći će da pruži adekvatan odgovor.

WEBMIND: Šta nam omogućava nova generacija AI alata?

Marković: Ja bih rekao da je ova generacija alata na bazi veštačke inteligencije po prvi put omogućila jedno bolje razumevanje prirodnog jezika i bolje razumevanje, pre svega, samog teksta. To na je omogućilo da se obrada teksta primeni u drugim oblastima. Sada je moguće da od onoga što mi napišemo generišemo muziku, sliku ili video. Naravno, tu i dalje nedostaje mnogo stvari. Ti modeli zahtevaju ogromne resurse da bi se uopšte istrenirali. Oni su i dalje bazirani na nekoj verovatnoći, tako da se dešava da oni greše i da prave neke “halucinacije” u tekstu ili neželjene artefakte na fotografijama i videima, tako da nisu savršeni u tom smislu. Verujem da će postajati sve bolje. Ono što je takođe činjenica jeste da oni nemaju neku svoju agensnost, ne mogu oni da funkcionišu dok ih mi ne pobudimo, tj. ne zadamo zadatak.

WEBMIND: Koja su Vaša lična očekivanja?

Marković: Činjenica je da su alati veštačke inteligencije i dalje posloženi po oblastima. Znači, kad se radi sa tekstom radi se sa tekstom, kad se radi sa zvukom radi se sa zvukom, kad se radi sa slikom radi se sa slikom.

Sa druge strane, ljudsko iskustvo je drugačije. Ljudi u isto vreme mogu da barataju i govorom i slikom, i na to utiču naše emocije i naša sećanja.

Objedinjavanje svih tih mogućnosti je nešto što veštačka inteligencija nema sada i proći će još dugo vremena dok ne budemo imali nešto što može da imitira, da tako kažem, pravu ljudsku reakciju na stvari. Teško je zaista spekulisati, posebno u oblasti IT-a, koliko brzo će se razvijati tehnologija i da li nas neka napredna verzija veštačke inteligencije čeka za pet ili 50 godina.

WEBMIND: Koje su poruke sa panelela sa DIDS konferencije o upotrebi AI?

Marković: Bilo mi je zanimljivo da vodim sesiju o veštačkoj inteligenciji u momentu kada svi mi već imamo neko iskustvo sa AI, i kada znamo neke stvari o tome. Prvi talas AI nas je zapljusnuo, ali sad kao da vidimo šta imamo dalje. Naziv DIDS-ovog panela “Budućnost je počela” bi u suštini značio da nas u narednim godinama očekuje neki veći napredak na ovom polju.

Profesor književnosti zagubljen u odajama ekonomskog, tech i IT novinarstva.

Prijavi se na novosti.