Da li će ChatGPT zameniti Google Translate?

Izbor alata za prevođenje teksta zavisi od dosta faktora, a tačnost, preciznost i brzina prevođenja neki su od najbitnijih. Odgovor na pitanje ko bolje prevodi, Google Translate ili ChatGPT, uopšte nije jednostavan i zavisi od potreba korisnika. Pokušaćemo da vam predstavimo oba alata, a najbolji način da odredite svog favorita je da isprobate oba.

Vreme Čitanja: 2 min

googl-translate-1116-fi

Illustration: DALL-E3

Google Translate – dugogodišnje iskustvo upotrebe

Google Translate predstavlja prvi izbor gotovo svim korisnicima interneta prilikom komunikacije i rada na računaru. Od januara 2021. godine na različitim nivoima on podržava 109 jezika, a procenjuje se da ga dnevno koristi 500 miliona ljudi, kako navodi Google Translate blog.  Pre 10 godina, kada se ovaj alat prvi put pojavio, broj korisnika merio se stotinama. Ova razlika u brojkama svakako ukazuje na to kolika je njegova popularnost među korisnicima interneta. Google Translate svakodnevno prevede preko 100 milijardi reči.  Uprkos činjenici da je Google američka kompanija, interesantna je činjenica da 92% korisnika Google Translate-a živi izvan granica SAD, a najveći broj korisnika živi u Brazilu. Google Translate ima i zvučne efekte, tj. možete ga pretvoriti u beatbox. Ova aplikacija pojavila se kao ,,Uskršnje jaje” na Google Translate-u ali je povučena prošle godine. Međutim, ukoliko želite da se razonodite, uz odgovarajuću kombinaciju slova i na pojedinim jezicima možete je i sada koristiti.

Snaga Google Translate-a leži u masovnoj bazi podataka

Sa sve bržim razvojem modernih tehnologija, danas ne morate biti priključeni na internet da biste koristili ovaj alat. Umesto toga, možete instalirati Android aplikaciju na pametnom telefonu i dobiti ,,grubu” verziju prevoda na čak 90 jezika. On se već godinama smatra autoritetom u svetu online prevoda. Njegova dominantna pozicija zaslužena je zahvaljujući ključnim faktorima koji ga čine pouzdanim alatom za prevođenje raznih vrsta tekstova. Snaga Google Translate-a leži u njegovoj masivnoj bazi podataka za prevođenje. Za razliku od ranijih mašinskih prevoda koji su se oslanjali na stroga gramatička pravila, Google Translate se oslanja na realne podatke iz stvarnog sveta. Google Translate može da statistički odredi korespondencije između reči i fraza na različitim jezicima.  Ovaj pristup “učenja iz realnog sveta” omogućava Google Translate-u da pruži visok stepen preciznosti, naročito za prevode između popularnih jezika i za uobičajene izraze. Zahvaljujući kontinuiranom razvoju, Google Translate se konstantno usavršava i prilagođava, što ga čini relevantnim i pouzdanim alatom za prevođenje.

ChatGPT ili pustite da veštačka inteligencija prevodi za vas

Alat na bazi veštačke inteligencije ChatGPT koristi svoju sposobnost razumevanja i generisanja ljudskog jezika za prevođenje, što predstavlja različitu strategiju, poredeći ga sa Googl Translat-om koji koristi masivnu bazu podataka.

 Takođe, ChatGPT je veliki jezički model obučen na ogromnoj količini digitalnog teksta.  Prilikom prevoda teksta on ne samo da prevodi reči individualno, već pokušava da shvati celokupni smisao i kontekst teksta. On koristi svoje znanje jezika da generiše ekvivalentni tekst na ciljnom jeziku. Nezaboravite jednu napomenu: obavetno je „nahraniti ga“ korisnim informacije koje će mu omogućiti da vas dovede do željenog cilja. Njegovi prevodi su prirodniji i tečniji na ciljanom jeziku, i bitna stvar je to što se taj alat još uvek razvija, što znači da se njegove performanse prevoda se i dalje testiraju i poboljšavaju.

Za šta se odlučiti?

Za dokumenata, e-mejlove, web stranice ili jednostavnih uputstava Google Translate i dalje može biti kvalitetan prvi izbor.  Njegova ogromna baza podataka prevoda i fokus na preciznost garantuju da će prevedeni tekst biti tačan i razumljiv,  a brzina je takođe zadovoljajuča, pružajući gotovo trenutne prevode za većinu upita.

ChatGPT ima prednost kada je u pitanju prevodjenje kreativnih tekstova, marketing materijala ili bilo čega gde prirodan tok jezika i fluidnost imaju prednost. Njegov prevod može zvučati prirodnije i bolje teče na ciljanom jeziku. On je takođe zanimljiv za prevođenje složenih izraza i figura govora, zahvaljujući svom fokusu na razumevanju smisla, a ne samo individualnih reči.

Oba alata su pružaju veliki broj mogućnosti. Najbolji način da odredite svog favorita je da eksperimentišete i probate obe platforme za vaše individualne potrebe.

Prijavi se na novosti.