Od sna do jave: Lamborghini Aventador SV prvi put izrađen 3D štampom 

Vaš san da kupite Lamborghini Aventador bez da prodajete organe može se ostvariti mnogo pre nego što mislite. Iako to možda nije baš pravi pravcati Lamborghini, zaista liči na njega.

Otac i sin iz Kolorada, SAD, uspeli su da naprave repliku automobila Lamborghini Aventador SV razmere 1:1 i tako ispunili svoj životni san.

Vreme Čitanja: 2 min

3d printed lamborghini aventador sv

Ilustracija: Lenka T.

Poslednjih nekoliko godina, otac i sin iz države Kolorado posvetili su svoje vreme i veštine jednom ambicioznom poduhvatu. Talentovani duo se upustio u poduhvat 3D štampanja i konstruisanja verne replike kultnog modela automobila pod nazivom Lamborghini Aventador SV. 

Svoj neobičan projekat započeli su pre otprilike pet godina, a njihova nepokolebljiva posvećenost ih je navela da postignu izuzetne prekretnice. Njihov trud i sposobnost su toliko zadivljujući da je čak i kompanija Lamborghini velikodušno dala svoj doprinos u vidu originalnih delova kako bi podržala njihov ambiciozni poduhvat. 

Delovi za automobile štampani u 3D formatu  

Sterling Backus, otac i nosilac ovog izvanrednog poduhvata, objasnio je da je njihov ceo projekat napravljen od nule. Nije bilo prethodnih ramova, motora ili bilo koje druge komponente. Štaviše, pre ovog projekta, Backus nije imao pojma ni o 3D štampanju. Stekao je veštine neophodne da oživi svoj i sinov san gledajući YouTube tutorijale. 

Bilo je potrebno mnogo strpljenja i 3D štampač naručen od Amazona da bi dvojac započeo svoju misiju. Kako je Backus naveo, njihov 3D štampač je skoro neprekidno štampao godinu i tri meseca. Štampač nije bio predviđen za velike projekte, pa je dvojac bio primoran da štampa deo po deo i tako sklapa automobil . 

„Napravili bismo male komade, od otprilike 0.03 m3, a onda bismo sve delove uzeli i spojili u jednu ploču. Nismo hteli da koristimo samo 3D otiske jer živimo u Koloradu, a ovde je jako vruće, tako da izlaganje na suncu nije baš dobro,“ objasnio je Backus. 

Velikodušni poklon  

Da bi napravio robusnu i dugotrajnu strukturu, Backus je ugradio karbonska vlakna u specifične komponente, povećavajući tako njihovu izdržljivost. Takođe je vešto konstruisao prilagođeni metalni okvir za smeštaj svih izrađenih 3D štampanih delova. 

Čitav graditeljski put imao je prilično veliki deo prepreka. Međutim, Backus je otkrio da se izgradnja makazastih vrata pokazala kao najveći izazov. Srećom, uspeo je da stvori vrata koja ne samo da su sam impresivno izgledala već su i besprekorno funkcionisala. 

Tokom ovog napornog putovanja, vest o Backusovom poduhvatu stigla je do Lamborghinija i privukla njihovu pažnju. Izuzetan napredak koji je Backus ostvario u svom projektu podstakao je kompaniju Lamborghini da mu na neki način pruži podršku. 

Kompanija je velikodušno donirala originalne delove pravog automobila Lamborghini Aventador. Među značajnim donacijama bili su autentični farovi, od kojih svaki vredi oko 5.000 US dolara. Pored farova, kompanija je donirala i volan. Takva donacija ne samo da je pokazala Lamborginijevo priznanje Backusovoj posvećenosti, već je poslužila i kao svedočanstvo autentičnosti i kvaliteta njegove replike. 

Još malo i spreman za predstavu

Backus je nabavio motor koji je Izvukao iz Corvette iz 2005. godine koju je otkrio na otpadu i vešto ga rekonstruisao kako bi odgovarao zahtevima njegovog projekta. Nakon što je postigao taj ključni cilj, Backus je sada usredsredio na pripremanje panela automobila za fazu farbanja. 

Pre nego što 3D štampani Lamborghini Aventador bude konačno završen, potrebno je izvršiti nekoliko podešavanja mehaničkih i električnih komponenti automobila. Kada se sav posao završi, Backus planira da otkrije svoje remek delo na sajmu Bandimere Speedway sajmu koji se održava u avgustu. 

"Pokušao si. Propao. Nema veze. Pokušaj opet. Propadni bolje."

Prijavi se na novosti.