Kako je nastao LinkedIn, i olakšao nam ponalazak posla?

LinkedIn, kao najveća svetska profesionalna mreža, danas predstavlja nezaobilazan alat za sve one koji žele da unaprede svoju karijeru, prošire poslovnu mrežu i koriste digitalni marketing za promociju biznisa. Sa preko 700 miliona korisnika širom sveta, LinkedIn se izdvaja kao platforma koja spaja profesionalce iz svih industrija, omogućavajući im da dele svoja znanja, iskustva i prilike za karijerni razvoj.

Vreme Čitanja: 2 min

linkedin-nastanak-1610-fi

Ilustracija: DALL-E3

Istorija i razvoj LinkedIn-a

Osnovan 2002. godine od strane Reida Hoffmana i tima kolega iz PayPal-a i SocialNet.com-a, LinkedIn je lansiran 5. maja 2003. godine kao platforma namenjena profesionalnom umrežavanju. Za razliku od drugih društvenih mreža koje su bile fokusirane na lične veze, LinkedIn je od početka bio usmeren na poslovne odnose i razvoj karijere.

Prve godine postojanja LinkedIn-a obeležile su skromne funkcionalnosti, ali sa jasnom misijom da postane centralno mesto za profesionalce. Tokom godina, LinkedIn je značajno proširio svoje usluge, uvodeći funkcije kao što su oglasi za posao, usluge za regrutere i LinkedIn Learning za razvoj veština. Posebnu prekretnicu predstavlja 2016. godina kada je Microsoft preuzeo LinkedIn, čime je dodatno povećan domet i kapacitet platforme, čineći je još važnijim alatom za profesionalce širom sveta.

linkedin-nastanak-1610-ps1

Ilustracija: DALL-E3

Korišćenje LinkedIn-a u biznisu i marketingu

LinkedIn je idealna platforma za B2B marketing, jer omogućava direktan kontakt sa potencijalnim klijentima i partnerima. Kroz dobro optimizovane profile, stranice kompanija, kao i putem LinkedIn oglasa, biznisi mogu da dosegnu svoju ciljnu grupu i promovišu svoje usluge i proizvode.

Uspeh na LinkedIn-u postiže se kao i na većini socijalnih mreža, produkcijom kvalitetnog sadržaja i aktivnom učestvovanju u svakodnevnom nadograživanju. Kreiranje i deljenje stručnih članaka, vesti iz industrije, kao i učešće u diskusijama, pomaže u izgradnji kredibiliteta i prepoznatljivosti. Takođe, LinkedIn omogućava praćenje analitike, što pomaže kompanijama da prate uspešnost svojih kampanja i prilagode ih potrebama tržišta. Kroz funkciju LinkedIn Ads, moguće je kreirati ciljanje kampanje koje dopiru do specifičnih grupa profesionalaca, čime se povećava efikasnost marketinških napora.

Cene oglašavanja

LinkedIn je tokom prošle godine zabeležio godišnji porast prihoda od oglašavanja od deset odsto, dostigavši cifru od četiri milijarde dolara u 2023. godini. U nekim slučajevima, cene oglašavanja su porasle za skoro 30 odsto, a očekuje se dalji rast cena za 14 odsto u narednoj godini. Ova povećanja cene oglašavanja predstavljaju izazov za marketinške budžete kompanija koje koriste LinkedIn za promociju svojih proizvoda i usluga.

Prema podacima portala Web FX troškovi oglašavanja zavise od ciljne publike, iznosa ponude i ocene relevantnosti oglasa. Oglašavanje na LinkedIn-u košta između 2 i 3 dolara po kliku, 5 i 8 dolara za 1000 prikaza, dok sponzorisani InMail košta 0.26 do 0.50 dolara po slanju. Većina kompanija troši do 500 dolara mesečno, dok 17 odsto troši deset puta više. Budžet može biti dnevni ili ukupni, a opcije nadmetanja uključuju CPC, CPM i CPS.

LinkedIn se sve više pozicionira kao ključni igrač u B2B marketingu, nudeći stabilnu i profesionalnu platformu za oglašavanje. S druge strane, X se suočava sa izazovima u zadržavanju svojih oglašivača i korisnika.

Koliko vredi LinkedIn?

Platforma LinkedIn je postala ključni faktor u dinamici zapošljavanja, što je dovelo do masovnog rasta broja korisnika. Microsoft je 2016. godine izvršio tri velike akvizicije: Activision Blizzard, Minecraft i LinkedIn. Tehnološki gigant je kupio LinkedIn za 26,2 milijarde dolara, što je bila sledeća velika investicija posle Activision Blizzarda, za koji je platio 68,7 milijardi dolara.

Kako se koristi LinkedIn? Kako izgleda kompanijski profil?

Uspešno korišćenje LinkedIn-a zahteva dobro osmišljen profil koji jasno prikazuje profesionalna postignuća, veštine i iskustva korisnika. Profesionalne fotografije, detaljan opis radnog iskustva i preporuke kolega, značajno doprinose stvaranju pozitivnog utiska. LinkedIn profil treba redovno ažurirati i obogaćivati novim informacijama kako bi ostao relevantan i privlačan.

LinkedIn stranica za kompanije treba da bude redovno ažurirana sa relevantnim informacijama o poslovanju, novostima i postignućima. Kreiranje ciljanih LinkedIn oglasa omogućava dosezanje specifičnih grupa korisnika, što je idealno za B2B marketing strategije. LinkedIn Learning, kao dodatna funkcionalnost, nudi mnoštvo kurseva koji pomažu korisnicima da unaprede svoje veštine i ostanu konkurentni na tržištu rada.

Prijavi se na novosti.