ENG

12 Reči koje ne smete izgubiti. I šta ako se to ipak dogodi?

Fraza za oporavak walleta (eng. Secret Recovery Phrase) ima istu funkciju kao šifra za sef. Ona štiti informacije o vašem nalogu i ne dopušta nikome osim vas da zaviri unutra. Kao što ime sugeriše, fraza za oporavak (koja se sastoji od 12 naizgled nasumičnih ali poznatih reči) može da se koristi za oporavak Crypto walleta (kripto novčanik) i upravljanje nalozima ukoliko ih neko ukrade ili ako jednostavno zaboravite lozinku. U ovom tekstu, ponudićemo odgovore na to koji je najbolji način da skladištite svoju tajnu frazu za oporavak, šta se dešava ako je izgubite i postoji li opcija da je ne koristite.

Vreme Čitanja: 3 min

Secret Recovery Phrase

Ilustracija: Milica Mijajlovic

Kako funkcioniše fraza za oporavak? 

Najbolje lozinke su one koje se redovno menjaju.  

Ali kako sve njih držati u glavi?

I šta će se desiti ako ih zaboravite ili izgubite parče papira na kome ste ih napisali? 

Tu priskače u pomoć tajna fraza za oporavak. 

Ako svakodnevno koristite wallet, velike su šanse da ćete znati svoju lozinku u bilo koje doba dana ili noći. Ali ako niste redovan korisnik, vrlo je verovatno da ćete se naći u situaciji da zurite u ekran, pokušavajući da se setite tačne kombinacije znakova, velikih i malih slova… I svaki pokušaj će biti pogrešan. 

Ne brinite – dešava se i najboljima te stoga, naravno, postoji i rešenje: tajna fraza za oporavak. 

Reč je o dobro promišljenoj, sofisticiranoj metodi od 12 naizgled nasumičnih ali poznatih reči koje nemaju mnogo smisla kada se stave u rečenicu tim redom.  Način na koji su napisane i njihov redosled, ipak, nisu nasumični već se moraju tačno tako i uneti kada to od vas bude traženo. To je još jedan razlog zašto je važno da je precizno prepišete i skladištite. 

Da vidimo kako to funkcioniše na primeru MetaMaska

metamask wallet

Postavljanje wallet-a. Screenshot: metamask.io

Kada vam tajna fraza za oporavak bude dodeljena, moći ćete mirno da spavate znajući da se ona može koristiti za oporavak walleta i resetovanje lozinke.  Međutim, ovo bi trebalo da vam bude krajnja opcija, u slučaju da ništa drugo ne uspe. 

Koji je najbolji način za skladištenje tajne fraze za oporavak? 

Čak i ako nije reč o tome da ste zaboravili lozinku, može se desiti da vam se uređaj pokvari ili da se pretraživač resetuje, te će u tim slučajevima biti potrebno da se ponovo ulogujete. Tajna fraza za oporavak je jedini način da vratite pristup svojim sredstvima, stoga ozbiljan savet je da ona mora biti bezbedna i vama dostupna u svakom trenutku. 

Postoji nekoliko bezbednih opcija za skladištenje tajne fraze za oporavak: 

  • Čuvanje u menadžeru lozinki 
  • Store in a bank vault 
  • Skladištenje u sefu 
  • Zapišite i čuvajte na više tajnih, odvojenih mesta 
password manager

Postavljanje wallet-a. Screenshot: metamask.io

Razlog zašto svi preporučuju čuvanje važnih lozinki na parčetu papira je zato što se većina krađa identiteta dešava na internetu. 

Mnogo je verovatnije da će neko narušiti vašu privatnost online nego da će vam provaliti u kuću, zar ne? 

Međutim, mana čuvanja lozinki na ovaj način je u tome što vam one možda neće biti dostupne onda kada su vam potrebne, zato imajte to na umu kada birate mesta za skrivanje fizičkih kopija lozinke. 

Nakon što dobijete i zapišete tajnu frazu za oporavak, MetaMask će vam dati test ne bi li proverio jeste li je ispravno skladištili. Ako ga uspešno uradite, možete nastaviti dalje sa postavljanjem wallet-a. 

Nikada ne delite svoju tajnu frazu za oporavak. Ne postoji nijedan validan razlog da bilo ko zna vašu tajnu frazu za oporavak, čak i ako je to vaša mama ili vaš kripto wallet. Čak i ako vas neko pita, najverovatnije pokušava da vas prevari i ukrade vam sredstva s računa. 

Drugim rečima, odavanje vaše Tajne fraze za oporavak jednako je davanju sredstava toj osobi. 

U slučaju da želite napraviti rezervnu kopiju (eng. backup), možete to učiniti u Podešavanja -> Bezbednost

Šta se dešava ako izgubite tajnu frazu za oporavak?   

Ako se dogodi da izgubite svoju tajnu frazu oporavka, iako se zaista nadamo da se to neće desiti, možda je možete povratiti pomoću vault decryptor-a. Na zvaničnom sajtu možete pratiti uputstva korak po korak za pretraživače koji koriste Chromium engline (Chrome, Edge, Opera, Brave), kao i za Firefox. 

crypto wallet security

Foto ilustracija: Freepik

Međutim, imajte na umu da je ta opcija dostupna samo ako koristite MetaMask ekstenziju na pretraživaču ili aplikaciju na iOS uređaju. Ova opcija nije dostupna za Android uređaje, bar u trenutku pisanja ovog teksta. 

Još jedna stvar koje treba da budete svesni je – ako deinstalirate ovu ekstenziju na pretraživaču, vaši podaci će biti izgubljeni.  To može prouzrokovati ozbiljne probleme, zato savetujemo da je ostavite instaliranom, za svaki slučaj. 

Ako vam se sve ovo čini kao prevelika odgovornost i radije biste da izbegnete oslanjanje na tajnu frazu oporavka, postoji opcija i da je izbegnete.  To možete učiniti korištenjem neke od menjačnica za kriptovalute, kao što je Coinbase, koja ne zahteva da sredstva prebacite u poseban novčanik. Umesto toga, možete ih držati na svom Coinbase nalogu, pod “hosted wallet”. 

Na kraju, ako bismo morali da odaberemo samo jednu rečenicu koju ćete zapamtiti nakon ovog članka, to bi definitivno bila ova: redovno backup-ujte vašu tajnu frazu oporavka. 

Danju novinarka, noću podkasterka. Ne piše s ciljem da čitaoci budu impresionirani, nego da im tema postane jasna.

IZBOR UREDNIKA

Prijavi se na novosti.